Sök i den här bloggen

fredag 30 september 2011

Frukostseminariet fullbokat!

Intresset för vårt frukostseminarium den 11 oktober om investeringssparkontot är väldigt stort! Nu är alla platser till seminariet tagna och vi har stängt av anmälningsfunktionen. Vi kommer med stor sannolikhet att följa upp med fler frukostseminarier. Vill du att vi hör av oss till dig när det är dags igen, skriv upp dig på vår mejllista!

fredag 23 september 2011

Det långsiktiga sparandet över tiden

För aktörerna inom det långsiktiga sparandet är varje år en kamp om ökade andelar. I potten finns de premier och det sparande vi svenskar avsätter idag för att skapa trygghet och kunna förverkliga oss själva senare i livet.

De senaste 20 åren har sparmarknaden förändrats radikalt. Vi har sett många nya produkter komma ut på marknaden och den totala summan sparat kapital har ökat drastiskt, från knappt 25 miljarder till över 200 miljarder. Regeringen förutspår att den senaste i raden av nya produkter, investeringssparkontot, kommer att generera ytterligare 50-100 miljarder i långsiktigt sparande. Vikten av att ha en tydlig och hållbar strategi för distributionskanaler, erbjudandet till kund och vägval för det it-stöd som verksamheten kräver kan inte underskattas.
Grafen visar utvecklingen av långsiktigt sparande över tiden.
I finansbranschen har festen varit långvarig med mycket fokus på försäljning med höga marginaler. De senaste åren har konkurrensen ökat, avgifter pressats och regler blivit tuffare och alltmer komplexa. Det ökade produktutbudet, i kombination med fler spelare på marknaden har ökat komplexiteten och minskat marginalerna. Differentiering genom innovation och nytänkande är ett måste för att nå framgång. Att tillgodose och överträffa kundernas behov och krav samt en förmåga att inte bara följa utan också förutse marknadens skiftningar är några av de viktigaste egenskaperna för att lyckas.

Brummer Life är för fri flytträtt

Brummer Lifes VD Robert Lindblom talade igår på Livförsäkringsdagen om fri flytträtt. Han menar att det bara är en tidsfråga innan fri flytträtt införs: "Sverige var ledande med att införa en fungerande pensionsreform men på grund av att vi ännu inte infört fri flytträtt springer andra länder förbi". Finansinspektionens utredning kring fri flytträtt ska vara klar våren 2012.

I Norge har fri flytträtt funnits sedan 1991. På Cordials heldagsevent Business Model Summit i november kommer Mikkel Berg från norska Silver att tala om hur de arbetar för att leva upp till kundlöftet "Högre pension och bättre översikt". Med stor sannolikhet kommer han också att tala om hur Silver tack vare fri flytträtt har lyckats göra pensionsmarknaden lättförståelig.

Vad har du för tankar kring fri flytträtt? Är Norge en förebild i denna fråga? 

torsdag 22 september 2011

Regeringens syfte med investeringssparkontot?

Regeringens syfte med att lansera ISK var att underlätta för sparare att köpa, sälja och byta aktier och fonder. Kritiken kring skattereglerna lät inte vänta på sig. Sofi Nyström från Finansinspektionen bemötte kritiken i Dagens Industri i våras - ”Investeringssparkontot och kapitalförsäkringen är likartade produkter och det måste vara samma skattenivå i båda. I dag går det att kringgå skatten i kapitalförsäkringen och det problemet måste vi rätta till. Tanken är att de två förslagen ska träda i kraft samtidigt”. 
Vill du veta mer om hur regeringen resonerade kring förslagen? På vårt frukostseminarium den 11 oktober går Sofi Nyström igenom regeringens förslag, men du kan ställa frågor redan nu - antingen i en kommentar eller via Twitter

Blir det prisspress på kapitalföräkringar och IPS?

Det fria fondsparandet kostar inget, för IPS tar några banker ut en årlig fast avgift, kapitalförsäkring kostar ingenting hos internetmäklarnas försäkringsbolag men hos bankerna finns både fasta årsavgifter och rörliga avgifter baserat på värdet. Om ISK prissätts som fritt fondsparande men erbjuder kapitalförsäkringens schablonbeskattning - borde det inte innebära att produkterna i kundens ögon blir likvärdiga? Kommer försäkringens goda egenskaper att kunna motivera högre avgifter än ISK? Eller är det rådgivarens skicklighet i att beskriva nyttan med de olika produkterna som avgör i vilken produkt kunden sparar?

onsdag 21 september 2011

Kommer ISK att bli en rådgivningsprodukt?

Aktiva placerare kommer att själva välja var de väljer att ha sitt investeringssparkonto. Men för det stora flertalet sparare kommer det inte att vara uppenbart vilken produkt som bäst möter deras behov. Är det att fortsätta att månadsspara i fritt fondsparande, en kapitalförsäkring, individuellt pensionssparande eller möjligtvis investeringssparkontot? Här ligger bankernas privatrådgivare bra till. Men i hur stor del påverkar de incitamentspaket som banken har?

Kommer någon aktör att välja att erbjuda ISK via rådgivare/mäklare och hur ser den ersättningsmodellen ut?

Hur ska fondbolagen göra?

Många fondbolag vänder sig både till institutionella kunder och retailkunder/direktkunder. Till retailkunder erbjuder de idag reavinstbeskattat fondsparande. Kommer fondbolagen att erbjuda schablonbeskattat fondsparande via investeringssparkontot eller kommer de att satsa på att Nordnet, Avanza och bankerna kommer att erbjuda deras fonder i ett fondtorg för investeringssparkontot?

En av anledningarna till att ha direktkunder är att de kan ha en direktkontakt med sina kunder. Den möjligheten försvinner om deras kunder finns i någon av de andra aktörernas fondtorg. Hur stärker fondbolagen relationen med sina kunder via distributionskanalerna?

tisdag 20 september 2011

Stort intresse för frukostseminariet!

Vi är glada över att så många har anmält sig till frukostseminariet den 11 oktober. Erik Sjöstedt och Sofi Nyström från Finansinspektionen kommer att gå igenom regeringens förslag till investeringssparkontot och räta ut frågetecknen kring förslaget. Passa på att ställa dina frågor redan idag, antingen i kommentarsfältet här under eller via Twitter. Du kan också skicka ett mejl till Jan Hedestam jan.hedestam@itello.se .