Sök i den här bloggen

fredag 30 december 2011

Långsiktigt engagemang i Malawi

Under tidigare år har vi för varje skickad julhälsning skänkt en summa pengar till Unicef eller Röda Korset. Men i år har vi på Itello fattat ett strategiskt beslut om att långsiktigt engagera oss i ett sjukhus i Malawis huvudstad Lilongwe. Malawi, ett av världens fattigaste länder, ligger i Centralafrika och är hälften så stort som Sverige och har 15 miljoner invånare, varav hälften är under 15 år. I Sverige har vi 35 000 läkare. Malawi har 150. Hälften av landets sjukvårdsbudget kommer från utlandet.

I samarbete med kirurgen Åke Andrén-Sandberg, och hans medicinstudenter från skandinaviska universitet, kommer vi att skänka datorer till sjukhuset. De praktiska problemen på sjukhuset ligger i uppföljningen. Utan några möjligheter till att föra journal är det mycket svårt för läkarna att ge rätt vård till patienterna. Med en befolkning där mer än en tiondel är HIV-smittade är bristen på sjukvårdsresurser enorm. Åke och de andra skandinaviska läkarnas uppdrag är att vidareutbilda de malawiska läkarna, men de saknar de tekniska förutsättningarna. Det kan Itello bidra med.

På Itello utvecklar vi Inca, den nya generationens affärssystem för det långsiktiga sparandet. För våra kunder skapar Inca förutsättningarna för effektivare en administration av de pengar spararna sätter undan idag för att skapa trygghet och kunna förverkliga sig själva längre fram i livet. Vi vill att det ska finnas en bra värld när vi blir pensionärer. Därför prioriterar vi hållbarhet högt i vårt arbete med att framtidssäkra Inca. För vi vill så klart också vara med och styra utvecklingen mot ett ännu bättre och hållbart samhälle. Den blå punkten i vår logga symboliserar därför i det här sammanhanget den blå planeten som vi alla lever på och som vi lämnar till kommande generationer att förvalta. Framtiden blir vad vi gör den till.

I vårt arbete med att utveckla effektiv administration för det långsiktiga sparandet krävs datorer med hög prestanda. När vi köper in nya datorer kommer vi att säkerställa att de äldre modellerna går att använda som avdelningsdatorer på sjukhuset i Malawi. Vi kommer också att aktivt följa upp att det vi skänker kommer till användning, och att vi kontinuerligt kan bidra med den tekniska hjälp som sjukhuset faktiskt behöver.

Har du idéer om hur du skulle kunna bidra till projektet, tveka inte att höra av dig till oss.

Vi önskar dig ett gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar