Sök i den här bloggen

tisdag 22 maj 2012

Itello-medarbetare och datorer på plats i Malawi

I julas berättade vi om vårt långsiktiga engagemang i Malawi. Under våren har vi undersökt vilka behov sjukhuset i Lilongwe har och hur vi på Itello på bästa sätt kan stötta deras IT-avdelning. Det har visat sig att sjukhuset vid ett flertal tillfällen tagit emot datordonationer, men att det har saknats en grundläggande kartläggning av sjukhusets behov och en tydlig överlämning och plan för installation. Därför har en av våra medarbetare, Maria Carlsson, åkt ner till Malawi för att på plats hjälpa till. Hon har tagit med sig 10 bärbara datorer och en server. Itello donerar dessutom en UPS.
Maria (i grå kavaj, bredvid Dr. Noorden Alide, Hospital Director på Kamuzu Central Hospital, i mitten av bilden) är på plats i Lilongwe nu och berättar:
Det går inte att rada upp alla exempel här, men det finns mängder med donationer som slutat oanvända i någon korridor för att det inte finns kunskap eller resurser att sätta dem i användning. För att inte tala om alla donationer som slängs i avlastningsrum för att de är långt efter bäst-före-datum eller helt enkelt inte fungerar.
IT-standarden på sjukhuset är i nuläget låg. Itellos ursprungliga tanke var att donera datorer för respektive avdelning som behöver föra journal. Väl på plats ser behoven annorlunda ut:
När sjukhusdirektören skickar ut ett pm eller kallelse eller annat, så sker det via det man kallar ALAN – Adidas Local Area Network, dvs någon tar på sig gympadojjorna och springer runt mellan de personer som adresserats. Sjukhuset kan storleksmässigt jämföras med Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, även om personaltätheten är större där. Så förutom att det är ett enormt tidssvinn så blir det omöjligt för sjukhusdirektören att styra sjukhuset utan att få ut och tillbaka information, och de olika avdelningarna lever mestadels sina egna liv.
Itello har därför i samarbete med sjukhusdirektören satt upp en prioriteringsplan. Maria förklarar:
Det absolut viktigaste för sjukhuset är intern kommunikation. Därefter driftstabilitet. Sen möjligheten att söka efter information och kommunikation med andra sjukhus. Vi beslöt att samla alla chefer från respektive avdelning på den överlämningsceremoni vi skulle ha. Och så sattes snabbt målet för resten av min tid här – att skapa en plan för hur datorerna ska kunna användas för intern kommunikation inom sjukhuset.
Vi kommer att återkomma med fler rapporter och bilder från Malawi. Och som vi skrev i julas så är det här ett långsiktigt engagemang. För vi vill så klart vara med och styra utvecklingen mot ett ännu bättre och hållbart samhälle. Framtiden blir vad vi gör den till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar